Konferenca Kibernetska varnost – izzivi uporabnikov digitalnih storitev 2022

11 maja, 2022

Kakšne izzive prinaša digitalna preobrazba v kontekstu kibernetske varnosti in kako jih naslavljati, so razpravljali gostje na torkovi konferenci z naslovom Kibernetska varnost – izzivi uporabnikov digitalnih storitev. Na Brdu pri Kranju so v organizaciji Regionalne razvojne agencije Gorenjske in Mestne občine Kranj ter soorganizatorjev SRIP PMiS in IPM Digital vabljeni strokovnjaki, politiki in predstavnik mednarodno uveljavljenega podjetja poudarjali pomembnost zavedanja in aktivnega ukrepanja na področju kibernetske varnosti, ki pa se začenja z dobrim poznavanjem področja.

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj kot govorec na konferenci Kibernetska varnost - izzivi uporabnikov digitalnih storitev
Fotografija: Luka Vovk

Polno dvorano slušateljev sta uvodoma pozdravila predsednik Sveta gorenjske regije in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ter direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC, d.o.o., Kranj, Rok Šimenc. Rakovec se je dotaknil pomembnosti tehnološkega napredka in izzivov, ki jih le-ta prinaša. Nujen je dvig kulture zavedanja, nujna je regulativa, zakonodaja … Tudi Šimenc je konferenco umestil med strateške usmeritve regije – izpostavil je, da je Gorenjska prva regija v državi, kjer je 18 občin izdelalo regijsko strategijo digitalne preobrazbe.

Častni gosti konference, minister Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, minister za javno upravo RS Boštjan Koritnik ter podpredsednik Vlade RS in minister za obrambo mag. Matej Tonin, so si enotni v izpostavljanju pomembnosti kibernetske varnosti tako v Sloveniji kot izven naših meja.

Fotografija: Luka Vovk

Milan Gabor, osrednji govorec konference, direktor podjetja Viris, strokovnjak za informacijsko varnost in etični heker je v svojem nagovoru izpostavil hitrost in razsežnost kibernetskih napadov. »Kakor hitro se priklopimo na internet, tako hitro smo lahko tarča napadalca. Napadalci pa pridejo zelo blizu in zelo hitro,« je slikovito ponazoril. Sicer pa ob izvajanju simulacij v podjetjih zadovoljno ugotavlja, da se je odstotek tistih, ki se neuspešno odrežejo na testih – recimo naložijo datoteko, vnesejo podatke – z leti zmanjšuje. Če je bil pred sedmimi leti nekje 60 %, se je sedaj zmanjšal na 30–40 %, kar pa je še vedno veliko, opozarja.

Fotografija: Luka Vovk

Kako (za) kibernetsko varnost skrbi javna uprava? Dr. Tilen Gorenšek, direktor IPM Digital, je slušateljem predstavil rezultate raziskave o kibernetski varnosti občin in občinskih ustanov. Izsledki kažejo na manko strateškega naslavljanja izzivov kibernetske varnosti (Nacionalno varnostni sistem RS) ter medobčinskega povezovanja (regionalno, skupne občinske uprave …), prav tako bi bila dobrodošla strategija kibernetske varnosti. “Raziskava osvetljuje relevantnost celostnega (holističnega) pristopa k digitalizaciji in digitalni transformaciji, kjer so področja (digitalna kultura, digitalne kompetence, kibernetska varnost …) med seboj prepletena in soodvisna,” je dodal.

Kot kaže, zaposlene v javni upravi najbolj skrbi predvsem neodobreno dostopanje do občinskih in drugih podatkov, kot je recimo kraja podatkov, njihovo spreminjanje in zloraba, izbris, onemogočanje dostopa … Skrb za vdor v IT sisteme sovpada tudi s pomanjkanjem znanj in kvalifikacij za uporabo kibernetskih zaščit, opaziti je bilo tudi slabo poznavanje pravilnega postopanja ob kibernetskem incidentu in splošno pomanjkanje strukturiranosti ter organiziranosti vodenja in uporabe kibernetskih zaščit. Skoraj 90 % vprašanih recimo meni, da so srednje ali bolj varni pred kibernetskimi napadi, s čimer opozarja na varnostni paradoks – na videz manj privlačna tarča posveča zaščiti manj časa in pozornosti, s čimer postaja ravno bolj privlačna za morebitne kibernetske napade. 

Predstavitev dr. Tilna Gorenška je na voljo tukaj. Če imaste dodatna vprašanja, vam na njih z veseljem odgovorimo, pišite nam na info@ipm-digital.si.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Na okrogli mizi, ki jo je moderiral izr. prof. dr. Blaž Markelj iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, so svoja stališča in izkušnje predstavljali: mag. Matej Tonin, minister za obrambo RS, dr. Iztok Podbregar, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Gorazd Božič, SI-CERT, Mihael Nagelj, predsednik Sekcije za kibernetsko varnost pri GZS-ju in koordinator IKT Hm – Kibernetska varnost, Milan Gabor, direktor podjetja Viris,in Ratko Mutavdžić, regionalni tehnološki uradnik CEE Microsoft. V uro trajajoči debati so izkušeni govorci razpravljali o oceni varnosti Slovenije na področju kibernetske varnosti, primerni zakonodaji, kompetencah posameznikov in možnostih izboljšave.

Če bi želeli izvedeti več o gostih in vsebini konference si preberite celotno poročanje spodaj.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Če vas zanimajo podobne vsebine, si oglejte naše objave ali obiščite Youtube kanal, kjer smo vam pripravili sezname predvajanj naših dogodkov.

Avtor

IPM Digital

IPM Digital

IPM Digital je del skupine IPM Group. IPM group je skupina poslovnih subjektov, ki delujejo na področju raziskovanja, svetovanja, izobraževanja, medijev, digitalizacije in pametnih skupnosti. IPM group na enem mestu združuje eksperte iz opredeljenih področij, ki povezujejo kliente iz zasebnega in javnega sektorja ter nudijo celostne in inovativne poslovne rešitve.