Okrogla miza: Izzivi digitalizacije slovenskih občin 2021

7 januarja, 2021

Inštitut za digitalizacijo – IPM Digital je danes, 7. januarja, organiziral okroglo mizo z naslovom “Izzivi digitalizacije slovenskih občin 2021”, na kateri so svoja mnenja in poglede na izzive digitalizacije soočili – Franc Bogovič, evropski poslanec, Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina, dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje, dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja 4PDIH in Jurij Dolžan z Ministrstva za javno upravo. Zanimiva enourna razprava, ki si jo je v živo ogledalo več kot 200 gledalcev, je odprla številna vprašanja, pričakovanja deležnikov in usmeritve za prihodnost.

V uvodu je moderator okrogle mize dr. Domen Kos poudaril: “V  času aktualne koronavirus krize se potrebe po digitalizaciji kažejo kot praktična nuja, saj prebivalci večino aktivnosti izvajajo preko digitalnih orodij in sicer v okviru lokalnih skupnosti, kjer živijo pod vsemi ukrepi za zajezitev Covid-19. S tem se je zares pokazalo kolikšna vrzel je med mestnimi in nemestnimi oz. manjšimi podeželjskimi občinami na področju digitalizacije in še bolj osnovno, pokritosti z internetom.”

Kot je izpostavila dr. Emilija Stojmenova Duh je kriza Covid-19 močno spremenila naša življenja in nekatere naše percepcije: “Eden od problemov zagovarjanja digitalizacije v preteklosti je bilo mišljenje, da so koristi boljšega interneta večinoma zabavne in ne gospodarske. Koronakriza je vsem pokazala, da je to mišljenje napačno.”

Kljub vsemu pa je tako imenovanih belih lis oziroma območij, kjer je dostop do interneta omejen, po slovenskih občinah še vedno zelo veliko. S tem prihaja do številnih težav pri zagotavljanju možnosti do dela ali šolanja na daljavo. To je izpostavil tudi dr. Tomaž Rožen: “Širokopasovni internet je potrebno pripeljati tudi na vasi in podeželje, če ne želimo ustvariti nepremostljivih razlik med mestom in podeželjem.”

Govorci so prav tako obravnavali uspešnost občin pri črpanju evropskih sredstev, ki je po besedah Jurija Dolžana visoka, a se težava skriva drugje: “Slovenija je med najus ni pešnejšimi državami pri črpanju evropskih sredstev za digitalizacijo. Težava, ki se je prepogosto pojavila, je bilo pomanjkanje lastnih občinskih sredstev za vzdrževanje digitalnih investicij.”

Dr. Vladimir Prebilič je opozoril, da “smo (župani) v istem čolnu, ker nas čaka velik izziv: angažirati sistem izobraževanja vseh starostnih skupin, da lahko bistveno dvignemo raven digitalnih kompetenc vseh državljanov”. Pri tem pa je pomembno tudi sodelovanje vseh slovenskih občin in drugih institucij, kot je poudaril dr. Rožen: “Za uspeh digitalizacije Slovenije morajo občine, država in evropske institucije najti skupen jezik, da lahko digitalne rešitve uspejo dvigniti kvaliteto življenja občanov na najboljši način.”

Zbrani so spregovorili še o (ne)uresničenju obljubljene gospodarske pobude s strani telekomunikacijskih podjetij pri odpravi belih lis in financiranju ter izvedbi digitalizacije in primerih pametnih rešitev na podeželju in občinah. Pomembnost vpeljave digitalizacije v ruralna okolja je izpostavil tudi evropski poslanec Franc Bogovič: “Koronakriza je samo še bolj poudarila potrebo po digitalizaciji podeželja, ki je tudi eden od ključnih razvojnih ciljev Evropske unije.”

Razvoj na področju digitalizacije je pomemben za vse slovenske občine, ne le izbrana mesta. Ta pa ne sme biti sama sebi namen, ampak, kot je izpostavil Tomaž Beočanin: “Cilj digitalizacije občin mora biti povečanje kvalitete življenja njenih občanov.”

Dostop do interneta je temeljna človekova  pravica, ki je v času koronavirus krize žal kratena. Digitalizacija pa postaja pomembna medijska in politična agenda, ki predstavlja boj za enakopravnost vseh državljanov v 21. stoletju.

Celotno okroglo mizo si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Avtor

IPM Digital

IPM Digital

IPM Digital je del skupine IPM Group. IPM group je skupina poslovnih subjektov, ki delujejo na področju raziskovanja, svetovanja, izobraževanja, medijev, digitalizacije in pametnih skupnosti. IPM group na enem mestu združuje eksperte iz opredeljenih področij, ki povezujejo kliente iz zasebnega in javnega sektorja ter nudijo celostne in inovativne poslovne rešitve.